Az utóbbi időben több fontos változás / aktuális teendő van a civil szervezetek mindennapjaiban. Tájékoztatónkban felhívjuk a figyelmüket a cégkapu regisztrációra, az OBH legutóbbi állásfoglalására.

 1. A CÉGKAPU REGISZTRÁCIÓ, amelyet még 2017. december 31.-ig tudnak megtenni szankciók nélkül a cegkapu.gov.hu internetesen felületen.
 2. 2017. november 08.-án az OBH weboldalán (birosag.hu) megjelent az alábbi felhívás:
  Több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalba (OBH), miszerint civil szervezetek megtévesztő megkereséseket kaptak különböző gazdasági társaságoktól. E társaságok azt ajánlották, hogy ellenszolgáltatás fejében törvényességi és gazdasági szempontból átvizsgálják, javítják a civil szervezetek beszámolóit. Ezáltal megelőzhetik az esetleges retorziókat. Felhívjuk a figyelmet, hogy a civil szervezetek beszámolóival kapcsolatban az OBH feladata kizárólag azok nyilvántartása és közzététele. Az OBH tartalmában, érdemében nem vizsgálja a beszámolókat, valamint a civil szervezetek gazdálkodási tevékenységét sem, ilyen vizsgálatokra ugyanis nincs hatásköre. Kérjük, ha ilyen tartalmú megkeresést kapnak, azt utasítsák el, illetve haladéktalanul jelezzék az illetékes törvényszéknek, vagy a nyomozóhatóságnak.
 3. Csatolandó dokumentumok a regisztráció során: 
  Az űrlaphoz kötelező jelleggel csatolni kell minden olyan hiteles dokumentumot, amely a cégkapu-regisztrációval érintett gazdálkodó szervezet képviseleti jogosultságainak ellenőrzéséhez szükséges, illetve a regisztráló szervezet létesítését igazoló
  dokumentumokat. Ezek az alábbiak lehetnek:
  - a szervezet hatósági nyilvántartásban való szereplését igazoló okirat(ok),
  - képviseletet igazoló okirat(ok) – szükség szerint,
  - egyéb dokumentum(ok).